نقش منابع طبیعی در جذب گردشگران
منافع حاصل ازگردشگري
توجه به موضوع توريسم ميتواند در برگيرنده منافع زير باشد:
1- ايجاد درآمد و تقويت توليد ناخالص ملي كه اين معيار، اهميت نسبي صنعتي توريسم را در كل اقتصاد بيان ميكند.
2- در مقايسه با ساير بخشها به ازاي هر واحد سرمایهگذاري ميتواند تعداد بيشتري از نيروي انساني را به كار گيرد به عبارت ديگر، گردشگري از ساير بخشها كاربرديتر ميباشد.
3- صنعت گردشگري از ديدگاه كيفي بر روي تربيت نيروي كار به تخصص هاي پيچيده در تمام سطوح نيازي نداشته است بر همين اساس، تأمين نيروي انساني مورد نياز آن به سرمايهگذاري و صرف وقت زياد محتاج نيست.
4- افراد را با مهارتهاي گوناگون به اشتغال در ميآورد كه يكي از راههاي مؤثر براي رفع مشكل بيكاري است.
5- توسعه صنعت گردشگري به توسعه صنايع دستي منجر شده و ضمن گسترش خود، اين صنعت را نيز تقويت ميكند.
6- صنعت گردشگري موجب ايجاد اشتغال محلي به صورتهاي مستقيم، غير مستقيم و القايي ميشود.
7- گردشگري ميتواند به عنوان يكي از سريعترين راههاي بازگشت سرمايه تلقي شود.
8- توسعه روابط فكري، فرهنگي، هنري و اجتماعي و تحكيم وحدت ملي.
9- گسترش مبادلات و همكاريهاي بين المللي (تقوايي،51:1389).
2-6-تأثیر اقلیم و ارتفاعات در جذب گردشگر
اثرات اقليم بر روي فعاليتهاي انسان حياتي است. لذا درک جامعي از اقليم و اثرات آن ضروري است (رحمانی، 5:1375). اقليم به منزله يک منبع طبيعي گردشگري، نقش بي بديلي در صنعت گردشگري طبيعي يا بومگردي دارد و بدون شک، آب و هوا و شرايط آن بر رضايت از سفر تفريحي تأثيرگذار است. آب و هوا به عنوان يکي از مهمترين عوامل تشکيل دهنده گردشگر قلمداد ميگردد، مراکز تفريحي موجود چه در گذشته و چه در حال حاضر موجوديت و ارزشهاي خود را مديون عوامل متعدد به ويژه آب و هواي مناسب و ملايم ميدانستند و از سوي ديگر شرايط آب و هواي نامناسب از جنبههاي مثبت يک منطقه گردشگري ميکاهد و تأثيرات نامطلوبي را بر گردشگري ميگذارد (منشيزاده،7:1386). دو عنصر عمده آب و هوا که مشخصات ترکيبات سيستم کره زمين را تعيين ميکنند ترکيبات دما و درجه آب و هوا است (Moore, 2009) بارش، ابري بودن، ميزان روشنايي روز، دامنه ديد، باد، دماي آب، برف و يخ همگي جزو عوامل مهم گردشگري هستند. در تابستان، ترکيب دماي هوا و رطوبت، شرايط نامناسبي براي فعاليتها ايجاد ميکند. در حالي که در زمستان، باد و دماي هوا ميتواند باعث سرمازدگي شود که براي کساني که به فعاليت در فضاي باز ميپردازند، خطرناک است. (Higham, J. Hinch, 2010)
بنابراين اقليم به منزله يکي از عناصر ژئوفيزيکي سازنده فضاي جغرافيايي ميباشد که ميتواند باعث تسهيل و يا برعکس نفي سکونت بشري در مکانها شود (تولايي، 25:1391) اين اقليم ميتواند نقش مهمي در توسعه صنعت گردشگري ايفا نمايد و غالباً در انتخاب مکانهاي گردشگري نقش مهمي دارد، در واقع منبع مورد نياز صنعت گردشگري در معرض تغييرات زياد زماني روزانه، فصلي و سالانه قرار دارد. (تولايي، 50:1391)
بنابراين اقليم يک معيار مهم در راستاي شکلگيري مکانهاي گردشگري به حساب ميآيد که تعيين مينمايد که چگونه يک مکان مورد استفاده قرار ميگيرد. (موسوي، 60:1388)
بدي نسان بخش زيادي از گردشگري فعلي بر اساس استفاده از ويژگيهاي طبيعي و فيزيکي استوار است و همين علت ورود گردشگران به لحاظ طبیعی و بنا به شرايط اقليمي تفاوت دارد و يک نمونه آن منطقه زيباي ایلام است اين محدوده، منطقه کوهستانی است که داراي آب هواي سرد و کوهستاني و زمستانهاي سرد و توأم با يخبندان همراه با تابستانهاي معتدل و خنک ميباشد، وجود ارتفاعات متعدد بلند رشته کوههای زاگرس سبب پيدايش مراتع غني و سرسبز در منطقه شده و بهترين مناطق زیبای طبیعی به شمار ميآيند. لذا با فراهم کردن امکانات لازم در کنار طبیعت زیبای منطقه ایلام شاهد گردشگران بيشتري خواهيم بود.
